Przed nami pierwszy tydzień lata a z nim coraz wyższe temperatury , które skłaniają do sięgania po bardziej orzeźwiające danie, napoje i desery
Truskawki powoli ustępują malinom , ale korzystając z ostatniej szansy na nie postanowiłem je zakupić i wykorzystać do słynnego Rossini. Truskawki wykorzystam również do przyrządzenia bardzo odświeżającego sorbetu, który podam z odrobiną rozdrobnionego rozmarynu – doda do tych wodnych lodów ciekawego akcentu śródziemnomorskiego.
W propozycji tygodnia dalej gorąco polecam włoski melon , który standardowo będzie serwowany z długo dojrzewaną szynką parmeńską lub w akompaniamencie lodów fiordilatte.
Z uwagi, że urosła nam piękna mięta pieprzowa , postanowiłem ją wykorzystać do bardzo orzeźwiającej granity , która myślę będzie dobrym rozwiązaniem na obecny czas.
W tym tygodniu zrobiłem również Parmigiane i dodatkowo polecam również makaron z sosem pomidorowym i mozzarellą Bufala ( Bufalina )
Zapraszam serdecznie standardowo od godziny 13 do 21, od piątku do niedzieli. Pozdrawiam Chef