Kategorie
menu

Prologo 26

Przed nami pierwszy tydzień lata a z nim coraz wyższe temperatury , które skłaniają do sięgania po bardziej orzeźwiające danie, napoje i desery

Truskawki powoli ustępują malinom , ale korzystając z ostatniej szansy na nie  postanowiłem je zakupić i wykorzystać do słynnego Rossini. Truskawki wykorzystam również do przyrządzenia bardzo odświeżającego sorbetu, który podam z odrobiną rozdrobnionego rozmarynu – doda do tych wodnych lodów  ciekawego akcentu śródziemnomorskiego.

W propozycji tygodnia dalej gorąco polecam  włoski melon , który standardowo  będzie serwowany  z długo dojrzewaną szynką parmeńską lub w akompaniamencie lodów fiordilatte.

Z uwagi, że urosła nam piękna mięta pieprzowa , postanowiłem ją wykorzystać do bardzo orzeźwiającej granity , która myślę będzie dobrym rozwiązaniem na obecny czas.  

W tym tygodniu zrobiłem również Parmigiane i dodatkowo polecam również makaron z sosem pomidorowym i mozzarellą Bufala ( Bufalina )

Zapraszam serdecznie standardowo od godziny 13 do 21, od piątku do niedzieli. Pozdrawiam Chef

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *