Kategorie
menu pod kontrolą

Szparagi – Asparagus Officinalis – wkładka tygodnia

Wiosna nadała rytm i wiele roślin zaczęło swoje przebudzenie po zimie.

Zaczęło się standardowo od czosnku niedźwiedziego a teraz powoli zaczęły się pojawiać również szparagi

To jeden z moich ulubionych wiosennych specjałów i aż trudno uwierzyć , że kilka lat temu był bardzo rzadko spotykany na polskich stołach.

Dzisiaj na szczęście się to zmieniło i bardzo  dobrze, bo szparagi to niesamowite bogactwo witamin i minerałów.

Rozróżniamy aż 3 rodzaje szparagów : białe, fioletowe i zielone.  W sumie wszystkie wywodzą się z tego samego nasienia różnica spowodowana jest głównie okresem zbioru. Białe to szparagi podziemne które  nie mają kontaktu z światłem słonecznym i tym samym przez brak syntezy chlorofilu nie zabarwiają się na zielono.  Ze szparagów naziemnych mamy znów fioletowe , które są zbierane od razu po wyjściu z ziemi i zielone najbardziej popularne, które to już są ostatnim możliwym etapem zbioru.

Warto wspomnieć również o dzikich szparagach,  nielicznie dostępnych na naszym rynku , które wyróżniają się bardziej nieregularnym kształtem i pikantną nutą.

Ja zwykle sięgam po zielone szparagi  – są  bardziej miękkie i bogatsze w składniki odżywcze i według mnie zdecydowanie smaczniejsze.  Przyjęło się ze te białe są bardziej szlachetne ,delikatniejsze w smaku z lekką słodyczą , ale czy coś co ma mniej smaku jest lepsze?

Szparagi uwielbiam właśnie za  ich zdecydowany orzechowy smak i lekkie nuty siarkowe,  które moim zdaniem świetne pasują do wszelakich produktów na bazie mleka

W kuchni zwykle jadam je lekko podgotowane i przesmażone na maśle lub podane z dobrym serem.  

Dobrze się też  komponują  z jajkiem co najlepszym przykładem jest nasza wegetariańska wersja Carbonary . Miałem  okazje zjeść to danie pierwszy raz w małej restauracji w Collio i  tak mi posmakowało ze co roku obiecałem sobie serwować to danie również i w naszej restauracji

Oprócz Carbonary w tym tygodniu polecam również spróbować Risotto ze szparagami, które za bazę ma właśnie mocno skoncentrowany wywar ze szparagów.

Do szparagów Maria wyselekcjonowała świetne Timorasso od Massy, polecam go  szczególnie do Risotta,  które posiada chyba najbardziej intensywną nutę szparagów ze wszystkich dostępnych we wkładce propozycji.

Sezon na szparagi zatem trwa w najlepsze, zapraszam serdecznie do Murzasichla, jak zwykle w każdy weekend od godziny 13 do 21.

Do zobaczenia Chef

ps. Poniżej wartości odżywcze szparagów.

Składnik odżywczyIlość (na 100 g)
Kalorieok. 20-22 kcal
Wodaok. 93-94 g
Białkook. 1.9-2.4 g
Węglowodanyok. 3.7-4.1 g
Tłuszczeok. 0.1-0.2 g
Błonnikok. 1.5-2.1 g

Witamina/MinerałIlość (na 100 g)Kluczowe funkcje
Witamina KWysoka zawartośćKrzepnięcie krwi, zdrowie kości
Kwas foliowy (B9)Wysoka zawartośćRozwój układu nerwowego (zwłaszcza u płodu)
Witamina Cok. 5.6 mgPrzeciwutleniacz, odporność
Beta-karoten (wit. A)ok. 38 µgWzrok, skóra, odporność
Witamina Eok. 1.1 mgPrzeciwutleniacz
Potasok. 200 mgRegulacja ciśnienia krwi
Żelazook. 2.1 mgProdukcja czerwonych krwinek
Fosforok. 52 mgZdrowie kości i zębów
Magnezok. 14 mgFunkcje mięśni i nerwów
Cynkok. 0.5 mgOdporność, gojenie ran
Miedźok. 0.19 mgProcesy metaboliczne
Manganok. 0.16 mgZdrowie kości, metabolizm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *