Kategorie
menu

Prologo 43 – menu dyniowe

W tym tygodniu zapraszam serdecznie Państwa na wyjątkowe menu dyniowe. Podczas naszego krótkiego wyjazdu do Włoch udało nam się zakupić najstarszą uprawianą we Włoszech dynie ( Capel da Pret ) i właśnie ona będzie głównym bohaterem tego tygodnia

Dynie standardowo upiekliśmy w piecu i część wykorzystaliśmy do gnocchi , które podobnie jak w zeszłym tygodniu podany z palonym masłem. Pozostałą  część wykorzystaliśmy do farszu słynnych Tortelli Mantovani ,które dodatkowo wzbogaciliśmy ciasteczkami Amaretti i długo dojrzewającym parmezanem.

Jako ostatnia propozycja na bazie dyni polecam  Risotto,  które dodatkowo zostanie wzbogacone mostardą na bazie jabłek z naszego sadu.

Z deserów żeby pozostać w klimacie Mantovy polecam moją wersje tortu Helvetia , czyli Dakłasu wzbogaconego kremem maślanym i kremem zabaione. Dla miłośników deserów poniżej zera polecam pucharek Malaga na bazie domowych lodów Crema ( śmietankowo – jajecznych ) wzbogaconych kandyzowaną Aronią,  którą zebraliśmy we wrześniu i przemroziliśmy w celu wydobycia soków . Klasycznie puchar Malaga będziemy polewać 8 letnim rumem kubańskim,który myśle będzie grał główne skrzypce w tym deserze.

Jak co weekend startujemy od godziny 13, zapraszam serdecznie PG.