Dolce della Casa : Meringata Chantilly

DSC_0059

Oto kolejny deser który od niedawna postanowiliśmy wprowadzić do naszej propozycji deseru dnia.

Jest to tort na bazie bezy francuskiej  i smietany Chantilly ( bitej  śmietany aromatyzowanej laską wanilii ). Deser jest dość pracochłonny z uwagi że na samą beze trzeba czekać jakieś 2, 5 godziny aż sie wysuszy , jednak efekt końcowy jest rewelacyjny. Kruchość bezy z delikatnośćia smietany to idealne połączenie .

Myśle że podobnie jak Crema Catalana ten deser również znajdze swoich ulubieńców.

W naszym Laboratorium dalej będziemy testować nowe desery z myślą o mrożnej zimie jaką zapowiadają tego roku najstarsi górale.Oby tylko nie była rzeczywiście taka mrożna jak mówią… 

meringatz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *