Kategorie
menu

Prologo 45 – Gęsina na Św. Marcina

W tym tygodniu serdecznie zapraszam do spróbowania naszego menu tematycznego  z polską gęsiną w roli głównej.

Jak co roku, tradycyjnie podczas długiego weekendu listopadowego, sięgamy po wyjątkowe mięso z gęsi, przypominając sobie i wam o jego walorach smakowych.

W naszej propozycji znajdą państwo aż trzy pozycje z wykorzystaniem tego niesamowicie bogatego w smaku mięsa a dokładnie:

  • małe pierożki  ( tortellini ) ,z farszem z gęsiny zalane gęsim rosołem.
  • domowy makaron pappardelle podany z białym ragu z gęsiny.
  • gęsie uda podane na polencie ze smażonymi swojskimi jabłkami w sosie cydrowym

Co do win informuje,  że dojechało do nas świeże wino świętomarcińskie  od winnicy Turnau , które będziemy serwować na kieliszki. Jakby ktoś nie wiedział,  wino świętomarcińskie jest to młode wino z tegorocznych zbiorów , charakteryzuje się niezwykłą świeżością i bardzo bogatym bukietem owocowym. W tym roku winnica Turnau wypuściła Blanc de Noir czyli Pinot Noir winifikowany na biało.

Na deser nie zabraknie też waszego ulubionego Tiramisu i tradycyjnej tarty z domową konfiturą z mirabelek ( z owoców z naszego sadu )

Zapraszam serdecznie, jesteśmy otwarci codziennie od piątku do wtorku łącznie. W sprawie rezerwacji proszę o kontakt przez whatsapp na 601 806 860 lub telefonicznie na 18 20 84 382. Do zobaczenia Chef