Panna Cotta


DSC_0020
Panna Cotta z sosem z Czarnej i Czerwonej Porzeczki z Małego Cichego

Niewątpliwie drugie miejsce  wśród włoskich delizii po Tiramisu należy do  niesamowitej Panny Cotty. Pytanie tylko czy każdy wie jak powinna wyglądać prawdziwa Panna Cotta i czym tak naprawde jest ten wysmienity deser?

Pamiętam że na początku jak wprowadziliśmy Panne Cotte do naszej oferty były wielkie problemy z wytłumaczeniem gosciowi czym tak naprawdę jest ten deser. Czy to bydyń? A może galaretka czy ptasie mleczko?

Panna Cotta jak sama nazwa mówi to nic innego jak  zagotowana śmietanka . To tak w skrócie bo oprócz śmietany oczywiście dodaje się tez cukier i substancje żelującą jak na przykład Agar Agar . Niektórzy dla aromatu dodają rownież likiery a inni jeszcze zamiast śmietanki żeby była bardziej LIGHT przygotowują Panne Cotte z mleka czy z maślanki.

Bądz co bądz cała sztuka z Panną Cottą jest to żeby znaleść idealne proporcje. Deser powinien być bardzo delikatny, nie za słodki  i co najważniejsze w ocenie jego struktura powinna być „trzęsąca się ” jeśli można to jakoś nazwać.

Oczywiście sam deser w sobie potrafi być zamulający więc warto  dodać jakiś akcent.  Można wzbogacić naszą Panne Cottę zawsze jakąs dobrą konfiturką własnej roboty i to najlepiej mało słodką a wielce kwaśną żeby deser nabrał dobrej równowago smaków i przedewszystkim świeżości. Cierpka aronia czy kwaśna porzeczka czy malina to idealne połączenia do Panny Cotty i szczerze nie wyobrażam sobie tego deseru polanego czymś słodkim jak Toffi czy Czekolada ( no chyba że gorzka ).

Panna Cotta niewatpliwie ma swoją rzeszę fanów i we włoskich restauracjach  co nie każdy wie  jest nawet bardziej popularna niż Tiramisu,a to z dwóch prostych przyczyn  :

1.Jest mało pracochłonna

2.Może siedziec w lodówce nawet kilka dni.( w sumie tyle ile by mogła siedzieć wysoko tłusta smietana z cukrem )

Jest w sumie jeszcze jedna ważna przyczyna – smak, ten minimalistyczny i banalnie prosty deser jest po prostu pyszny.

Pozdr

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *