Menu jesienne – przygotowania

Boletus Edulis, Prawdzkiwek czy Borowik Szlachetny to jest to samo. Poznajemy tego grzyba przez ciekawy zapach, specyficzne kolory leśne kapelusza i dość gruby trzonek. Niema bardziej pożądanego grzyba niż Prawdziwek i w sumie się nie dziwie .

Lubie prawdziwki lecz te przed samą zimą. W lecie mamy do czynienia z prawdziwkiem letnim który jest mniej smakowity . Teraz na jesień już zaczyna rosnąc odmiana zimowa która ma ciemniejszy kapelusz prawie czarny, Jest o niebo leszpszy i bardziej aromatyczny.

W restauracji już mamy kilka ładnych grzybów z których będziemy szykować menu jesienne. Czekam oczywiście jeszcze do listopada żeby znaleść te prawdziwki zimowe bo to z nich będę przyrządzał coś wyjątkowego. Pozdr Chef

grzyby var

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *