Przejdź do treści
CHEF LAB
blog szefa kuchni restauracji Le Chalet Mur za Sichle
    • ciekawe Strony
    • Galeria
    • O AUTORZE
    • O mnie i mojej pracy
    • Restauracja Lechalet
    • Zapytaj
  • winology
  • z życia Lechalet
  • pod kontrolą
  • chef tour
  • chef life
  • menu
  • podstawy i przepisy
  • po godzinach
  • swięta i nie tylko
  • chef camera
  • szlakiem dobrego jedzenia
  • literatura
  • za Sichłą
  • w sieci
  • Galeria
  • O AUTORZE
  • winology
  • z życia Lechalet
  • pod kontrolą
  • chef tour
  • chef life
  • menu
  • podstawy i przepisy
  • po godzinach
  • swięta i nie tylko
  • chef camera
  • szlakiem dobrego jedzenia
  • literatura
  • za Sichłą
  • w sieci
  • Galeria
  • O AUTORZE
Kategorie
z życia Lechalet

Bodoni w Lechalet

  • Autor wpisu Autor: Chef
  • Data wpisu 22 listopada 2011
  • Brak komentarzy do Bodoni w Lechalet

W związku ze zmianą grafiki na naszych reklamach postanowiłem trochu opowiedzieć o ideologii jaką kierowaliśmy się podczas tworzenia nowego restauracyjnego znaku rozpoznawczego.

 

Otóż jak każdy pamięta nasze pierwsze reklamy posiadały bardzo prosty i przejrzysty styl. W 1991 byliśmy nową otwartą restauracją i głównym celem naszej reklamy było to żeby przyciągnąć do naszej restauracji jak najwięcej klientów.Kolory naszych bilbordów( czarne napisy na zółtym tle ) były żywe i informowały nas o tym ze chcemy przyciągnąc uwage każdego kto będzie obok nich przejeżdzał.  Tekst  : Ristorante Italiano Pizzeria Le Chalet  krótko nas informował że to restauracja i pizzeria włoska o nazwie Lechalet. Nazwa Lechalet była usytuowana  na końcu z powodu ze uznaliśmy ją wtedy za  mniej ważną informacją bo właśnie najważniejszym komunikatem dla potencjalnego klienta miała być że to WŁOSKA RESTAURACJA I PIZZERIA. Na reklamie  czasami  znajdowały się rózne dodatki jak np. flagi włoskie ( pamiętam nawet ze przez jakiś czas mieliśmy bardzo ładna dużą tablice  całą pomalowaną na zielone, białe i czerwone paski)  , zdjęcia potraw włoskich lub dodatkowe informacje jak np. oryginalna pizza włoska z pieca lub rodzina Graffi zaprasza. To własnie podejście do reklamy miało na celu zaciekawienia ludzi aby do nas przyszli bo zresztą  kto by pomyślał ze znajdzie w małej wiosce  u podnóża Tatr włoską restauracje i pizzerie.

 

Rok temu zlecając firmie graficznej projekt utworzenia nowego logo i materiałów reklamowych kierowałem się całkiem innymi  kryteriami jak moi rodzince w 1991. . Dzisiaj np.już nie jest najwazniejsze  napis WŁOSKA RESTAURACJA I PIZZERIA lecz na pierwszy plan wchodzi nazwa naszej restauracji czyli Lechalet. Ludzie którzy nas szukają jesli by się kierowali napisem Włoska Restauracja i Pizzeria napewno by do nas nigdy nie trafil z powodu ze po drodze można dziesiątki  takich tablic znaleść. Kolory także już shodzą na drugi plan( czarno biała paleta barw )z powodu że najważniejsza jest tutaj nazwa.( czarne tło w nocy jest niewidoczne co jeszcze bardziej wybija na pierwszy plan logo z nazwą ) .   Dzisiaj  naszym celem juz nie jest to aby przyciągać kogokolwiek lecz tym ,zeby   każdy kto o nas gdzieś słyszał lub przeczytał bez zadnego problemu potrafił do nas dojechać.

Każdy kto nas zna wie ze między innymi wyrózniamy się od wielu restauracjach włoskich  w kraju tym ze nasza kuchnia jest scisle związana z regionem parmeńskim. Postanowiłem ze nie może byc inaczej z wizerunkiem naszej firmy i własnie dlatego cały materiał który ma związek z grafiką także jest tworem bardzo znanego typografa parmeńskiego –  Giambattista Bodoni.

Piekna ornamentyka Bodoni jest u nas obecna praktycznie wszędzie. Zdobimy nią nasze menu , strone www, logo głowne, ubiory kelnerskie i kucharskie a niebawem mamy w planach zdobic nią nawet nasza porcelane  i szkło.

Pragne podkreslić ze nowy wizerunek naszej restauracji jest tylko zwiazany z materiałymi reklamowymi firmy i nie jest żadnym sygnałem ze coś się zmienia w naszej idei Lechalet. Restauracja zawsze będzie prowadzona przez naszą rodzine a filozofia kuchni Lechalet także zostanie niezmieniona jak to było przez ostanie 20 lat.

 

  • Tagi bodoni, czcionka, grafika, logo, reklama

← Żegnaj królowo jesieni → Spotkać się przy winie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Tagi

11 Listopada Barolo Białka rzeka Boże Narodzenie Chef Camera CHEF CAMERA - MOJA PRACA PRZEZ OBIEKTYW deser dynia Friulano Friuli Furmint Gault e Millau gęsina I Pastini jagniecina podhalańska koniec sezonu Lambrusco Langhe Lechalet menu menu jesienne Moja Italia Narodowe św. Niepodległości Naturaliści ogródek Piemonte podsumowanie podziękowania po sezonie prawdziwki Prosecco Rafa Wino sezonowość snieg Srebna Góra Sycylia szybki przepis Tokaj tortelli Umbria Vini e affini Wielkanoc WINA I NIE TYLKO wino św. Marcin

KATEGORIE

  • chef camera (17)
  • chef life (32)
  • chef tour (35)
  • literatura (12)
  • menu (28)
  • po godzinach (24)
  • pod kontrolą (40)
  • podstawy i przepisy (26)
  • swięta i nie tylko (21)
  • szlakiem dobrego jedzenia (17)
  • w sieci (7)
  • winology (87)
  • z życia Lechalet (43)
  • za Sichłą (10)

© 2021 CHEF LAB

Oparte na WordPressie

Na górę ↑ W górę ↑