Przejdź do treści
CHEF LAB
blog szefa kuchni restauracji Le Chalet w Murzasichlu
    • ciekawe Strony
    • Galeria
    • O AUTORZE
    • Restauracja Le Chalet
  • O AUTORZE
  • winology
  • z życia Le Chalet
  • pod kontrolą
  • chef tour
  • chef life
  • menu
  • podstawy i przepisy
  • po godzinach
  • swięta i nie tylko
  • chef camera
  • szlakiem dobrego jedzenia
  • literatura
  • za Sichłą
  • w sieci
  • Galeria
  • O AUTORZE
  • winology
  • z życia Le Chalet
  • pod kontrolą
  • chef tour
  • chef life
  • menu
  • podstawy i przepisy
  • po godzinach
  • swięta i nie tylko
  • chef camera
  • szlakiem dobrego jedzenia
  • literatura
  • za Sichłą
  • w sieci
  • Galeria
Kategorie
z życia Le Chalet

Bodoni w Lechalet

  • Autor wpisu Autor: Chef
  • Data wpisu 22 listopada 2011
  • Brak komentarzy do Bodoni w Lechalet

W związku ze zmianą grafiki na naszych reklamach postanowiłem trochu opowiedzieć o ideologii jaką kierowaliśmy się podczas tworzenia nowego restauracyjnego znaku rozpoznawczego.

 

Otóż jak każdy pamięta nasze pierwsze reklamy posiadały bardzo prosty i przejrzysty styl. W 1991 byliśmy nową otwartą restauracją i głównym celem naszej reklamy było to żeby przyciągnąć do naszej restauracji jak najwięcej klientów.Kolory naszych bilbordów( czarne napisy na zółtym tle ) były żywe i informowały nas o tym ze chcemy przyciągnąc uwage każdego kto będzie obok nich przejeżdzał.  Tekst  : Ristorante Italiano Pizzeria Le Chalet  krótko nas informował że to restauracja i pizzeria włoska o nazwie Lechalet. Nazwa Lechalet była usytuowana  na końcu z powodu ze uznaliśmy ją wtedy za  mniej ważną informacją bo właśnie najważniejszym komunikatem dla potencjalnego klienta miała być że to WŁOSKA RESTAURACJA I PIZZERIA. Na reklamie  czasami  znajdowały się rózne dodatki jak np. flagi włoskie ( pamiętam nawet ze przez jakiś czas mieliśmy bardzo ładna dużą tablice  całą pomalowaną na zielone, białe i czerwone paski)  , zdjęcia potraw włoskich lub dodatkowe informacje jak np. oryginalna pizza włoska z pieca lub rodzina Graffi zaprasza. To własnie podejście do reklamy miało na celu zaciekawienia ludzi aby do nas przyszli bo zresztą  kto by pomyślał ze znajdzie w małej wiosce  u podnóża Tatr włoską restauracje i pizzerie.

 

Rok temu zlecając firmie graficznej projekt utworzenia nowego logo i materiałów reklamowych kierowałem się całkiem innymi  kryteriami jak moi rodzince w 1991. . Dzisiaj np.już nie jest najwazniejsze  napis WŁOSKA RESTAURACJA I PIZZERIA lecz na pierwszy plan wchodzi nazwa naszej restauracji czyli Lechalet. Ludzie którzy nas szukają jesli by się kierowali napisem Włoska Restauracja i Pizzeria napewno by do nas nigdy nie trafil z powodu ze po drodze można dziesiątki  takich tablic znaleść. Kolory także już shodzą na drugi plan( czarno biała paleta barw )z powodu że najważniejsza jest tutaj nazwa.( czarne tło w nocy jest niewidoczne co jeszcze bardziej wybija na pierwszy plan logo z nazwą ) .   Dzisiaj  naszym celem juz nie jest to aby przyciągać kogokolwiek lecz tym ,zeby   każdy kto o nas gdzieś słyszał lub przeczytał bez zadnego problemu potrafił do nas dojechać.

Każdy kto nas zna wie ze między innymi wyrózniamy się od wielu restauracjach włoskich  w kraju tym ze nasza kuchnia jest scisle związana z regionem parmeńskim. Postanowiłem ze nie może byc inaczej z wizerunkiem naszej firmy i własnie dlatego cały materiał który ma związek z grafiką także jest tworem bardzo znanego typografa parmeńskiego –  Giambattista Bodoni.

Piekna ornamentyka Bodoni jest u nas obecna praktycznie wszędzie. Zdobimy nią nasze menu , strone www, logo głowne, ubiory kelnerskie i kucharskie a niebawem mamy w planach zdobic nią nawet nasza porcelane  i szkło.

Pragne podkreslić ze nowy wizerunek naszej restauracji jest tylko zwiazany z materiałymi reklamowymi firmy i nie jest żadnym sygnałem ze coś się zmienia w naszej idei Lechalet. Restauracja zawsze będzie prowadzona przez naszą rodzine a filozofia kuchni Lechalet także zostanie niezmieniona jak to było przez ostanie 20 lat.

 

  • Tagi bodoni, czcionka, grafika, logo, reklama

← Żegnaj królowo jesieni → Spotkać się przy winie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi

11 Listopada Barolo Białka rzeka Boże Narodzenie Chef Camera CHEF CAMERA - MOJA PRACA PRZEZ OBIEKTYW deser dynia Gault e Millau gęsina jagniecina podhalańska jesień koniec sezonu Kraków Lambrusco Langhe menu menu jesienne Moja Italia Narodowe św. Niepodległości ogródek owoce pizza Pizza z pieca drzewnego podsumowanie po sezonie prawdziwki propozycja tygodnia Rafa Wino slow food polska snieg Srebna Góra Sycylia szybki przepis Tokaj tortelli tortelli di erbetta Umbria Vini e affini Wielkanoc WINA I NIE TYLKO wino Wiosna św. Marcin Życzenia

KATEGORIE

  • chef camera (18)
  • chef life (33)
  • chef tour (35)
  • literatura (12)
  • menu (48)
  • po godzinach (25)
  • pod kontrolą (46)
  • podstawy i przepisy (26)
  • swięta i nie tylko (22)
  • szlakiem dobrego jedzenia (17)
  • w sieci (7)
  • winology (91)
  • z życia Le Chalet (54)
  • za Sichłą (12)

© 2025 CHEF LAB

Oparte na WordPressie

Na górę ↑ W górę ↑