Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/cheflab/domains/chef-lab.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Badoit - CHEF LAB

Badoit

Evian  Badoit strategy and communication 2013

Pisałem w wczesniejszym artykule o Evian a teraz czas na Badoit. Druga woda oferowana przez grupe Żywiec która jest gazowana. Wiadomo że dziś są ci którzy lubią gas i ci którzy go nie lubią. W lecie zawsze mamy wiekszą sprzedaż wody gazowanej z samego powodu że jest ona o wiele odświeżająca. Woda gazowana jednak nie jest tak zdrowa jak by mogło sie wydawać bo gazowany napój może podrażnić  przyłyk czy sam żołądek. Może jeśli oczywiście jest za dużo w niej napompowanego dwutlenku węgla jak to się dzieje w tych najtańszych wodach. Inna kwestia jeśli woda już jest naturalnie gazowana ze żródła jak Badoit.

Woda gazowana podczas posiłku pozwala na dobre przetrawienie i przed posiłkiem również stymuluje kubki smakowe co powoduje że są one bardziej wrażliwe na smak. Sam Robert Parker znany krytyk wina jest wielkim fanem Badoit i twierdzi że podczas swych degustacji zawsze pije wode przed testowaniem wina. Jego motto to jedna butelka Badoit na każdą butelke wina.

Oczywiście jeśli chodzi o wode gazowaną mamy na rynku kilka pozycji do wyboru lecz Bodoit charakteryzuje się przedewszystkim :

  • jedyne unikalne żródło  w znanej miejscowości Saint – Galmier
  • odkryta w 1778 przez króla Ludwika vI
  •  woda mineralna wypływająca ze żródła naturalnie gazowana
  • uznana w interesie publicznym od 1897

Oczywiście na rynku szczególnie w Polsce mamy inne znane wody typu premium chociażby San Pellegrino czy Perrier. Czym się różnią? No np sławne San Pellegrino chociaż również jest bardzo smaczna i posiada dobrą równowagę minerałów jest niestety stucznie nasycona dwutlenkiem węgla.Perrier i Badoit już są naturalnie gazowane i to je wyróżnia jeśli chodzi o jakość. Jeśli porównać te 3 wody na pewno znajdziemy jeszcze jedną znaczącą  różnicę czyli wodorowęglany gdzie w Badoit liczą aż 1300 mg /L a w Perrier czy San Pellegrino nie przekraczają 500 mg/L. Za właśnie wodorowęglany odpowiada między innymi ciekawe perlage  które spowodowało że Badoit otrzymała miano szanpanów wsród wód.

Na pewno sama kwestia że Badoit we Francji znajduje się w najlepszych restauracjach również jest nie przypadkową sprawą. Wielcy szefowie docenili jej jakość i niektórzy jak znany z Mandarin Hotel Thierry Marx ( dwie gwiazdki Michelin ) również udzielają  się w kampanii reklamowej samej wody.

Badoit obok Evian dostępna jest już w Lechalet. Zamieszczam jeszcze poniżej filmy z kampanią reklamową Badoit we Francjii, ciekawe gdyby zrobić coś takiego w Polsce ;)Zapraszam do nas do restauracjii i jak to mówią francuzi Salut!!! 

KCHP - Badoit (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *