Wraz z październikiem zwalniamy trochę tempo i teraz będziemy otwarci wyłącznie weekendami. Po trzech intensywnych miesiącach przyszedł czas na porządki , reparacje i wstępne przygotowania do kolejnego sezonu
Lato 2024 było szczególnie ciepłe i słoneczne. Wiele dni gościliśmy was w naszym ogrodzie, gdzie cień otaczających drzew dawał dużo przyjemnego chłodu.
Jak z zapowiedzi gotowaliśmy dużo z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców. W tym roku niestety z uwagi na wiosenne przymrozki warzyw i owoców było mniej niż zwykle , ale co mieliśmy dobrego pod ręką wykorzystywaliśmy w naszej kuchni
W naszej szklarni udało się głównie wyhodować zioła – szałwie, rukole i bazylie, które wykorzystywaliśmy codziennie w naszych daniach
Inne sadzonki niestety nie wytrzymały zbyt gorących dni i plagi ślimaków, której nie szło powstrzymać.
Szkoda, bo mieliśmy wiele odmian sałat i cykorii, które mieliśmy nadzieje wykorzystać w wielu pionierskich daniach , ale niestety tym razem szczęście nie było po naszej stronie.
W podtatrzańskich lasach na szczęście sytuacja wyglądała lepiej – pierwsze brusznice już zaowocowały i oczywiście wylądowały już w naszej spiżarni. Śliwek tez nie brakowało ,właśnie udało się zrobić już pierwsze powidła. Z naszego sadu zebraliśmy również już pierwsze jabłka, które to będziemy wykorzystywać do Tarty Tatin
Końcówka września przyniosła opady i ochłodzenie co skutkowało pojawieniem się grzybów. Jest ich niewiele na razie , ale liczę, że powoli sytuacja się zmieni.
Dzika róża już zawiązała owoce i po nią również niedługo się wybierzemy – jak zwykle w wysoko położone tereny na pograniczu Spiszu i Podhala.
W tygodniu ogólnie będziemy ciągle pracować po cichu w kuchni w celu dopracowania jakiegoś nowego dania czy deseru i wykorzystując ten fakt, mam dla Państwa małą nowinkę a konkretnie opcje „Kolacji na życzenie”
Będzie ona dostępna od poniedziałku do czwartku ( od godziny 17 do 21 ) i będzie to niesamowitą okazją, żeby odwiedzić nas również w środku tygodnia .
Menu kolacji opierać się będzie o nasze klasyki, które poniekąd są związane mocno z tradycją kuchni Emilii ( Cucina Emiliana ) . Oprócz dań których może mieliście okazje spróbować w naszej restauracji pojawi się słynna Torta Fritta , którą miłośnikom Emilii nie trzeba przedstawiać . Podamy ją tradycyjnie na otwarciu – świeżo usmażoną z deską wyselekcjonowanych przez nas wędlin.
Z uwagi ze prawdopodobnie tego wieczoru będziecie jedynymi gośćmi w naszej restauracji prosiłbym jedynie o wcześniejszą rezerwacje w celu przygotowania stolika.
Co do szczegółów menu podsyłam link poniżej, gdzie znajdziecie wszystkie najważniejsze informacje.
Link do Menu Kolacja na Życzenie
Życzę wam pięknej jesieni i do szybkiego zobaczenia w Murzasichlu