Kategorie
menu

Prologo 48

Wracamy po standardowej przerwie, ciągle gotowi do działania . W ten weekend mamy Andrzejki , pewnie wielu z was wybierze się na zabawe, ale przed czy po tańcach gorąco zapraszam do nas na coś dobrego

Na wstępie miło mi poinformować, że dzika róża, którą zebraliśmy w październiku już jest gotowa do dalszej obróbki. W tym tygodniu ją pokruszyliśmy i poporcjonowaliśmy także będzie dostępna w wersji naparu.  

Z super wieści prosto z Włoch dojechała do nas piękna partia zimowej cykorii Radicchio di Treviso. Jakiś czas temu mieliśmy odmianę wczesną ( Precoce) a teraz mamy właśnie tą pożną ( Tardivo )

Radicchio podamy w wersji grilowanej, w towarzystwie gnocchi z ricotty i serem Montasio lub tradycyjnie jako dodatek do risotto.

Z deserów wraca gruszka gotowana w czerwonym winie i ciasto kukurydziane rodem z Mantovy czyli słynna Sbrisolona.

Z bab świątecznych ciągle mamy jeszcze pozycje od Fiasconaro ale już niedługo dojedzie również Loison.

Zapraszam serdecznie jak co weekend , do zobaczenia Chef