Przed nami prawie połowa września, niesamowite jak ten czas szybko leci . Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze co wyjątkowo odczuwa się wysoko w górach. Powoli zmienia się też nasze menu, coraz częściej będziemy proponować bardziej treściwe dania, które mam nadzieje ze uzupełnią Państwa braki kaloryczne po dość intensywnej wędrówce.
W tym tygodniu na dobry początek chciałbym wyjątkowo polecić danie które jest bardzo popularne w Valtellinie – dolinie zlokalizowanej e sercu Alp . Mowa o Pizzoccheri , czyli makaronie na bazie mąki gryczanej z kapustą , ziemniakami i serem .Pizzoccheri z kapustą podaje się zwykle zimą – latem wykorzystuje się dziko rosnące zioła i warzywa i właśnie taką wersje w tym tygodniu chciałbym Państwu zaproponować. Moją wersje podam Państwu z towarzystwie fonduty i świeżo blanszowanej boćwiny z naszego ogródka. Pozwolę sobie podkreślić że moja wersja w odróżnieniu od oryginalnej jest w 100 % tylko z mąki gryczanej co będzie na pewno dobrą wiadomością dla osób, które mają problemy z przyswajaniem glutenu.
Z sezonowych przysmaków informuje, że pojawiła się już czerwona borówka zwana brusznicą. Uwielbiam ją za swój gorzko-cierpki smak i fakt ze jest dzikim owocem dostępny głównie w terenach górskich (nie należy mylić ją z żurawiną, która często jest polecana do oscypka i również często jest importowana z dalekich krajów jak Kanada gdzie uprawia się ją na skale przemysłową).Na chwilę obecną polecam z nią bezalkoholowy aperitif na bazie toniku ale i również lody które podam razem z konfiturą porzeczkową.
Jak co weekend czekamy na Państwa w godzinach 13-21, zapraszam serdecznie.