zdjęcie GreenMe.IT
Czy wiedzieliście że jakże słynny Pieprz Cayenne nie jest pochodzenia francuskiego a co najlepsze również nie jest tak naprawdę nawet rodzajem pieprzu ?
Pieprz Cayenne podobnie zresztą jak Curry jest miksturą przypraw. Nazwa nawiązuje do Cayenne bo prawdopodobnie tam wymyślono tą mieszankę lecz tak defacto z tamtym miejscem niema ona nic wspólnego. Francuzi tak lubią nazywać wszystko co wymyślą bo przecież Zioła Prowensalskie to również mieszanka którą możemy zrobić równie dobrze w domu (mając kilka bazowych ziół) i wcale nie trzeba jechać specjalnie do Prowansii.
No ale wracając do naszego Pieprzu Cayenne to jego podstawą są różne odmiany papryczki pikantnej. Mieszanka posiada różne wariacje zależne od producenta lecz baza zawsze powinna mieć przynajmniej te trzy odmiany :
- Peperoncino Capsicum Frutescens
- Papryczka Tabasco ( z której się robi słynny ocet Tabasco )
- Zmielona Paprica Annum
Do pieprzu Cayenne często dodaje się również inną znaną mieszankę przypraw o nazwie Chili, która składa się z papryczki pikantnej, kminka, pieprzu, oregano i czosnku.
No sprawa z tym Pieprzem Cayenne wcale nie jest taka prosta jakby to się mogło wydawać lecz najważniejsze to jest jego smak a raczej konkretna pikantność która wzbogaca wszystkie nasze dania.
Ja szczerze mało używam tej mieszanki bo wole peperoncino w czystej postaci lecz to wszystko zależy kto co lubi. Pieprz Cayenne na pewno to przyprawa dla prawdziwych twardzieli bo jest naprawdę ostra, ale ostrzegam żeby nie przesadzać bo pikantne potrawy w nadmiarze niszczą receptory smakowe na języku więc polecam umiarkowanie. Pozdr Chef