Czas na risotto z truskawkami. Klasyka która jest nr 1 we włoskich restauracjach kiedy pojawiają się pierwsze truskawki . A przepis jest bardzo prosty.
- Na początek należy przygotować wywar warzywny którym będziemy podlewać nasze risotto. Do zimnej wody wrzucamy kawałki marchewki, cebuli i selera i tak gotujemy przez jakieś pół godziny i odpowiednio doprawiamy solą.
- Dobry ryż np. carnaroli wsypujemy na patelnie z odrobiną masła i oliwy. ( na jedną osobe tak 80 g ryżu ). Należy go lekko zeszklić i po tym czasie zalewamy powoli delikatnie wywarem już gotowym.
- Powoli jak risotto wchłonie wywar należy cały czas dolewać płyn i ciągle mieszać żeby nie przykleił się do garnka.
- W połowie gotowania ( jakieś 10 min )dodajemy oczyszczone i pokrojone według uznania truskawki .
- Po 5 -10 min jak nasze risotto już będzie al dente wyłaczamy gas i dodajemy łyżke masła i łyżke parmezanu na osobe. Mieszamy na wyłączonym gazie i zostawiamy tak nasze risotto przez jakieś 5 min .
- Można powiedzieć że risotto już gotowe! Polecam jeszcze dodać swieże truskawki na samą góre i odrobine octu balsamicznego.
Udane risotto z truskawkami powinno mieć idealny balans kwasowości ( truskawki ) i słoności ( wywar ). W celu korygowania jednego i drugiego smaku dodajmy na koniec własnie więcej octu ( kwasowości ) lub parmezanu ( słoności ). Pozdr Chef