Podziękowania i co dalej z pizzą

Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim tym którzy nas odwiedzili przez te 12 dni- dziękuje z całego serca , to głównie dzięki wam te wydarzenia z pizza są ciągle wznawiane i gdyby nie wasza obecność prawdopodobnie w Murzasichlu już pizzy byśmy raczej nie piekli.

Cenie również fakt, że podczas tych wydarzeń mam możliwość być na sali i spotykać was osobiście – to dla mnie niesamowita okazja żeby zamienić kilka słów i tym samym poznać was lepiej, czego niestety przy menu a la carte jest mi sporadycznie dane

Pizza w Lechalet stała się już kultowa – dokładnej przyczyny nie znam , ale podejrzewam, że z uwagi na jej wyjątkowy styl. Od wielu lat trzymamy się sztywnych zasad, które w skrócie pozwolę jeszcze raz wymienić.


Do ciasta używamy niewielkiej ilości drożdży , co daje nam lekkość i łatwo strawność. Później dodajemy wodę ,którą czerpiemy prosto z gór i włoską mąkę z wysoką zawartością białka, aby proces wyrastania był możliwie najdłuższy. Na sam koniec ważną role odgrywają również składniki z najwyższej półki, które jak zawsze pochodzą od naszych najbardziej sprawdzonych i zaufanych dostawców.


Cienkie i chrupiące ciasto , które wielu porównuje do macy czy opłatka jak zawsze wypiekane jest w piecu opalanym drewnem bukowym. W osiągnięciu odpowiedniej temperatury w piecu pomaga nam suche drewno które przez rok dzięki m.in. halnemu potrafi stracić większość swojej wilgoci.


Na koniec warto dodać doświadczenie , które nabyliśmy latami, popełniając również błędy, z których wyciągnęliśmy oczywiście wnioski.


Nie każdy oczywiście to doceni , bo to pizza dla koneserów i może dlatego czasami dostaniemy kilka jedynek na Google. Na szczęście się tym nie przejmujemy, bo mamy was.


Biorąc pod uwagę wasze przywiązanie nie mogłem was zatem zawieść , wiec pizza oczywiście wróci i to już niedługo, bo w ferie. Będziemy organizować weekendy z pizzą jak w zeszłym roku i z tygodniową przerwą. Konkretny harmonogram podaje poniżej i mam nadzieje ze taki układ sprawi, że każdy będzie miał możliwość skorzystać z tego wyjątkowego wydarzenia z pizzą.

Apres Ski Pizza Week 1 od 23.01 do 27.01

Apres Ski Pizza Week 2 od 06.02 do 10.02

Apres Ski Pizza Week 3 od 20.02 do 24.02


Tymczasem od czwartku reorganizujemy naszą kuchnie i wracamy z ofertą a la carte. Nie zabraknie ciekawych propozycji tygodnia i świetnego wina – jak zwykle wyselekcjonowanego przez Marie

Dzięki jeszcze raz za waszą obecność i również aktywność w mediach społecznościowych… zawsze miło, że możemy liczyć na wasze wsparcie
Pozdr, Chef Paolo Graffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *