Zgodnie z obietnicą w tym tygodniu w propozycji pojawi się ryba…. i to nie byle jaka , bo szlachetny SKREI.
Ta ryba wędrowna , która przemierza ponad 500 km , żeby dotrzeć do ciepłych wód wybrzeży Norwegii, teraz właśnie jest dostępna i nie mogłem Państwu jej nie zaproponować.
Warto podkreślić ze Skrei to wyjątkowa smaczna ryba o bardzo wysokich walorach odżywczych.
Poławiana od stycznia do kwietnia , w sposób zrównoważony i przestrzegając zasad jakościowych , jest rybą którą cieszy się ogromną popularnością wśród najlepszych restauracjach na świecie.
Skrei sam w sobie ma bardzo smaczne i bogate w smaku mięso, które po ugotowaniu staje się śnieżnobiałe , jędrne i bardzo delikatne
Moja propozycja Skreia będzie delikatnie duszona w własnym wywarze rybnym podana w towarzystwie warzyw w stylu ratatuille. Oprócz dania głównego będzie również wersja z makaronem gdzie jako sos rybny zostaną właśnie wykorzystane wszystkie części tej ryby.
Na deser wraca Tiramisu i uwielbiana przez was Zuppa Inglese , nie zabraknie też Semifredda Pistacjowego 😊
Zapraszam serdecznie, pozdrawiam PG
W odpowiedzi na “Skrei”
[…] Z uwagi na wyjątkowo spokojną końcówkę sezonu, poświeciliśmy dużo pracy nad nowymi pomysłami. Wiele udało się zrealizować jak chociażby pączki, które pojawiły się standardowo w Tłusty Czwartek i cieszyły się dużym zainteresowaniem. W czasie postu znów zaczęliśmy eksperymentować ze Skreiem . Udało się zaproponować szereg ciekawych propozycji z wykorzystaniem tej niesamowitej ryby ( więcej o niej tutaj ) […]