Lato w tym roku charakteryzuje się wyjątkowo deszczową i chłodną aurą. Słoneczne i ciepłe dni były liczne w kwietniu, natomiast od maja pogoda nieprzerwanie przynosi deszcz oraz stosunkowo niskie wartości na termometrze.
Tegoroczne warunki wpłynęły na opóźnienie dojrzewania owoców w sadzie, szczególnie wiśni, które udało się zebrać dopiero w tym tygodniu. Owoce zagotowaliśmy i zamknęliśmy w słoikach w własnym syropie w stylu Amarena Fabbri. Będziemy je podawać z lodami ( Coppa Spagnola ) w tym tygodniu a w następnych się zobaczy.
Część wiśni zalaliśmy również alkoholem a konkretniej Campari, który wykorzystamy go w ciekawej i letniej wersji Negroni ( Cherry Negroni )
W tym tygodniu ciągle korzystając z zielonych świeżości przygotowaliśmy toskańskie Gnudi ( większe Gnocchi na bazie farszu do Ravioli ), które to tradycyjnie podamy z palonym masłem i szałwią.
Z pierwszych dań wraca Puttanesca , czyli tradycyjny makaron na ostro z oliwkami i kaparkami
Mocno polecam również Baba Rum w nowej odsłonie , wzbogacony o zwiększoną ilość miodu, rumu i jajek.
Zapraszam serdecznie od czwartku do poniedziałku, do zobaczenia Chef