Przed nami ostatni weekend lipca , powoli zmierzamy ku połowie wakacji.
Pogoda w tym tygodniu dopisała i pozwoliła nam na zbiór pokrzywy, którą to oczywiście wykorzystaliśmy w naszej kuchni.
W propozycji tygodnia pojawiła się nasza wersja Chicche della Nonna ( tłum. Babcine Łakocie ), które sa niczym innym jak kluskami z ricottą i pokrzywą podane w sosie pomidorowo -śmietanowym.
Z uwagi na duże zainteresowanie Stracciatellą w tym tygodniu również będzie ona dostępna a dodatkowo gorąco polecam Antipasto Tygodnia z mozzarellą bufalą, świeżym pomidorem, serem Asiago i wędzoną wołowiną Black Angus
Z deserów możemy się pochwalić ze upiekliśmy babkę rumową, którą to podamy tradycyjnie z bitą śmietaną. Dodatkowo w tym tygodniu pojawi się Crema Catalana – tradycyjny hiszpański deser podany z karmelizowanym cukrem i sezonową czerwoną porzeczką.
Z deserów poniżej zera stopni polecam Pucharek Stracciatella z lodami fiordilatte i czekoladą Nikaragua lub Granitę na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu.
Zapraszam serdecznie od piątku do niedzieli w godzinach 13-21 , do zobaczenia Chef