Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/cheflab/domains/chef-lab.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Dobbiaco – Ser prosto z pieca - CHEF LAB

Dobbiaco – Ser prosto z pieca

DSC_0085

Jest i genialny  Dobbiaco. Słynny ser z Górnej Adygi który jest znany  wsród koneserów pod nazwą ser na grila. Dobbiaco koniecznie trzeba podawać na ciepło bo na zimno po prostu jest niedobry. Najlepszym sposobem na podanie go jest rozgrzać małą patelnie na gazie i położyc serek na niej aż sie zrobi mała skorupka. Po kilku minutach obracamy go tak żeby z drugiej strony rownież było chrupko.

Ja oczywiście mając piec drzewny musiałem poeksperymentować bez użycia patelni i efekt okazał sie genialny. Na zewątrz chrupi a w środku rozpływający się – idealnie. Tak żeby dodać mały kontrast i smakowy i wizualny Dobbiaco postanowiłem podać z marmolada z czerwonej porzeczki która rośnie kilka kilometrów od mojego domu. Przyjdzcie spróbować i oceńcie. Ciao

Eccolo il mitico Dobbiaco. Famoso formaggio del SudTirol conosciuto tra gli intenditori come formaggio da piastra. Infatti il Dobbiaco bisogna farlo a caldo perche a freddo non e un grande che. Il miglior modo e prendere una bella padellina e metterla sul fuoco in modo che sia ben calda e poi appogiarci soppra il formaggio. Lo teniamo qualche minutino finche fa la crosta e po si gira in modo da formarla dal’altra parte. 

Io capirete avendo il forno a legna ho studiato di farlo direttamente in forno e il risultato e geniale. Crosticina fuori , cremoso dentro cosa si puo avere di piu dalla vita. Ah ecco per dare un bel contrasto cromatico e degustativo mi sono azzardado a servilro con una marmellata di ribes che crescono qualche chilometro da casa mia . Venite a provarlo e ditemi. Ciao

 

DSC_0088

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *