Po wyjątkowo ciepłym marcu, wróciła zima. Dni są wyjątkowo zimne na 800 m n.p.m – w nocy temperatura spada już poniżej zera.
W ogrodzie rośliny zahamowały swój rozwój , jedynie czosnek niedźwiedzi dalej bujnie rośnie.
Jak każdego roku to on ląduje pierwszy w naszych propozycjach wiosennych i tym razem oczywiście nie mogło być inaczej.
Na przystawkę polecam bufale na sałacie z czosnkiem niedźwiedzim lub ser dobbiaco smażony i również podany z sałatką na bazie czosnku.
Pózniej warto się skusić na Aglio, Olio i Peperoncino z wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego lub domowe Gnocchi w sosie pomidorowym i również z czosnkiem niedźwiedzim.
Na deser przygotowałem dla Państwa Tarte z konfiturą z Mirabelki ( z naszego sadu ) i Sernik Baskijski klasycznie przypalony od góry.
Na koniec gorąco polecam sorbet cytrynowy lub domowe Limoncello na bazie zestu cytryn z Amalfi.
Przed nami zimny i deszczowy koniec tygodnia , zapraszam do naszej restauracji na biesiadę przy dobrym jedzeniu i winie.
Do zobaczenia Chef