Kategorie
pod kontrolą

Sfusato Amalfitano – cytryna z wybrzeża amalfitańskiego

Dzisiaj chciałbym  trochę przybliżyć cytrynę Sfusato a konkretnie produkt, z którym miałem okazje pracować przez ostatnie   2 tygodnie.

Cytryna Sfusato to odmiana cytryny, która pochodzi z wybrzeża amalfitańskiego we Włoszech. Kto był w Amalfi pewnie  nie raz zauważył , że  drzewa cytrynowe  rosną tam dosłownie wszędzie. Uprawia się ją tam od wieków, a jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „sfuso”, które oznacza „podłużny”.

Pierwsze wzmianki o cytrynach sfusato pochodzą z XIII wieku. W tamtym czasie były one uprawiane w małych ilościach i były dostępne tylko dla zamożnych rodzin. Dopiero w XVI  wieku z uwagi na epidemie szkorbutu,  cytryny sfusato stały się bardziej popularne i z uwagi na uzdrawiające właściwości  zaczęto  uprawiać je na większą skalę. które to miały zapobiec chorobie.

Sfusato jednak oprócz roli leku powoli doceniano również w kuchni. Najlepsi szefowie kuchni wdrażali je w swoich przepisach a  włoskie gospodynie wykorzystywali je w swojej kuchni coraz częściej  Robiono sałatki z wykorzystaniem  soku z cytryn , doprawiano smażone ryby i pieczono pyszne desery  W XIX wieku można powiedzieć, że oprócz wielkiej popularności w kraju  , zyskały również  dość dużą sławę za granicą. Zaczęto ją eksportować do wielu miejsc na świecie i według wielu opinii uważane były za jedne z najlepszych cytryn na świecie.  

Sfusato ceni się głównie za swój charakterystyczny smak i aromat ( posiada bardzo wysokie wartości olejków eterycznych) .  Ma również bardzo dużą zawartość witaminy C –  jedna z najwyższych wśród dostępnych odmian cytrusów. Cytryna ta posiada grubą skórkę, która jest jadalna i ma słodki smak, podczas gdy miąższ jest kwaśny i soczysty. Skórka jest głównie wykorzystywana do wyrabiania słynnego limoncello , który z tych cytryn jest produktem wyjątkowo wysokiej jakości.  

Sfusato w moje ręce trafił dzięki Sebastianowi ze Smaków Południa. Jako jeden z nielicznych sprowadza ten rarytas do Polski i ciesze się, że trafił również do mnie. Mając do dyspozycji tak genialny produkt nie chciałem za bardzo przetwarzać go , żeby nie utracić zbyt wielu jego cennych właściwości odżywczych  .Konieczne było również pracować na niskich temperaturach więc  ostatecznie zdecydowałem się zrobić sorbet , bazę do koktajli i limoncello. Wszystkie te trzy produkty korzystają ze wszystkich części cytryny –  skórki , miąższu i soku a wypadku limoncello postanowiłem dodać nawet liście tak , żeby jeszcze bardziej skoncentrować ilość terpen w końcowym produkcie.

Liczę, że moje wariacje z cytryną Sfusato przypadną Państwu do gustu, zapraszam serdecznie do Murzasichla.

Ciekawostki o cytrynach sfusato:

  • Cytryny sfusato są jednymi z największych cytryn na świecie. Mogą one osiągać wagę do 1 kg.
  • Cytryny sfusato są uprawiane na stromych tarasach nad Morzem Śródziemnym.
  • Zbierane są ręcznie.
  • Dojrzewają od listopada do marca.
  • W 2000 roku cytryny sfusato zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych Regionu Kampania.

Wartosci odżywcze cytryn Sfusato ( na 100 gr) :

Kalorie: 29 kcal na 100 g

Białko: 1.1 g

Tłuszcz: 0.3 g

Węglowodany: 9.3 g

Błonnik: 2.8 g

Witamina C: 53 mg

Potas: 138 mg

Wapń: 26 mg

Magnez: 8 mg

Żelazo: 0.6 mg

Skład chemiczny cytryn Sfusato Amalfitano :

Woda: 88-92%

Kwas cytrynowy: 5-8%

Cukry: 2-3%

Błonnik: 2-3%

Witamina C (kwas askorbinowy): 0.05-0.09%

Kwasy organiczne (inne niż kwas cytrynowy): 0.1-0.3%

Olejki eteryczne (limonen): 0.2-0.3%

Flawonoidy

Karotenoidy

Wapń

Potas

Magnez

Żelazo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *