11 listopada przypada Narodowe Święto Niepodległosci i czas na Gęsine. W tym roku również nie mogłem nie zaproponować dań na bazie gęsiny – u nas w Lechalet to już tradycja.
Z propozycji na początek polecam piękne młode wino świętomarcińskie od Winnicy Tourneau. Z uwagi na wyjątkową aromatyczność i świeżość okaże się świetną pozycją na aperitif.
Dalej polecam Państwu domowe tortellini, gdzie farsz zrobiliśmy wykorzystując wszystkie szlachetne części gęsi. Tortellini tradycyjnie podamy w esencjonalnym bulionie na gęsich kościach.
Z zimnych przekąsek polecam szarpaną gęsine, którą podamy w towarzystwie sałaty lodowej doprawionej sosem vinegrette.
Jako pierwsze danie warto się skusić na pappardelle podane z bardzo aromatycznym ragu w stylu bolognese a na danie główne polecam udo gęsie gotowane przez ponad 12 godzin, które zaserwujemy państwu na lekkiej polencie w towarzystwie lekko przesmażonej na maśle szarej renety.
Zapraszam serdecznie Państwa do świętowania tego ważnego dnia w naszej restauracji. Do zobaczenia w Murzasichlu.