Standardowo pierwszy na wiosnę w naszym zielniku pojawia się zawsze Czosnek Niedzwiedzi. Z pięknymi i dużymi liśćmi zielonymi kusi żeby go zebrac i coś z niego ugotować
Nie byłbym sobą jakbym nie skorzystał z wyjątkowej okazji i nie zaproponował wam jakiegoś dania z jego wykorzystaniem.
W zeszłym roku zaproponowałem wersje Spaghetti Aglio e Olio z czosnkiem niedźwiedzim i z uwagi na duże zainteresowanie w tym roku oczywiście to danie wróci. Postaram się go również użyć w wyjątkowym autorskim risotto i nie uniknione że zdecyduje się również na jakąś prosta sałatkę z jego wykorzystaniem.
Ogólne uwielbiam czosnek niedźwiedzi z uwagi na jego bardzo subtelny smak i właściwości zdrowotne – jest bardzo zdrowym zielem o właściwościach antyoksydacyjnych i potrafi dzięki swoim olejkom eterycznym skutecznie obniżać cholesterol.
Najlepszy czosnek niedźwiedzi to oczywiście ten dziko rosnący lub tak jak w naszym przypadku spontanicznie rosnący w przydomowym ogródku.
Zebrane liście wykorzystam do dań ale oprócz tego postaram się go wykorzystać do bardzo esencjonalnego oleju którym będzie możliwa opcja doprawienia sałatki
Zapraszam serdecznie do degustacji nowych propozycji tygodnia , do zobaczenia Chef.
Czosnek niedźwiedzi związki chemiczne :
Woda Wysoki udział (ok. 80-90% w świeżym)
Węglowodany Kilka procent (np. 3-15%)
Białko Kilka procent (np. 2-7%)
Błonnik Kilka procent (np. 1-3%)
Związki siarki Niewielki procent (np. poniżej 1%)
- Allina Zmienne, prekursorem allicyny
- Allicyna Zmienne, zależy od uszkodzenia tkanki
- Inne (ajoen, wielosiarczki) Śladowe ilości
Witaminy Śladowe ilości Witamina C może być znacząca
Minerały Śladowe ilości Różne minerały, zmienne ilości
Flawonoidy Śladowe ilości Różne rodzaje, zmienne ilości
Inne Śladowe ilości (np. kwasy fenolowe, saponiny)