Na Podhalu mamy pierwszy konkretny atak zimy. Nawet w dzień temperatury sięgają poniżej zera a od piątku przepowiadane są konkretne opady śniegu.
Z uwagi na wyjątkowo bajeczny krajobraz gorąco polecam wycieczkę w zaśnieżone doliny lub jak kto bardziej wyhartowany czemu nie na Morskie Oko.
Później oczywiście zapraszam do nas na coś ciepłego i dobrego.
W tym tygodniu wracają Tortelli Dyniowe, które zrobiliśmy z wykorzystaniem najstarszej włoskiej dyni Capel da Pret. Nie zabraknie też propozycji z prawdziwkami a konkretnie cielęciny i makaronu Boscaiola.
Na deser wraca słynna Tarta Tatin na bazie kruchego ciasta i Szarej Renety gotowanej w skarmelizowanym cukrze.
Nadal gorąco polecam młode włoskie wino a z najnowszych wieści bardzo mi miło poinformować, że dojechały do nas pierwsze babki od Fiasconaro.
Do wyboru mamy aż trzy wersje a konkretnie:
- tradycyjna z kandyzowanymi pomarańczami i winem Marsala
- jabłkowo – cynamonowa
- szafranowa z kandyzowaną cytryną i pomarańczą
Babki dostępne są do kupienia w naszej restauracji , możliwa jest również wysyłka. Przypominam również , że jest to produkt rzemieślniczy z wykorzystaniem najlepszych sycylijskich składników.
Zapraszam serdecznie jak co weekend , czekamy z Marią już w piątek od godziny 13.00. Do zobaczenia Chef