Kategorie
menu

Prologo 29

Wracamy po krótkiej przerwie i dość deszczowej pogodzie, która spowodowała, że głównie działaliśmy w kuchni, jak zwykle z myślą o was i o nowych daniach opartych na sezonowych składnikach.


W tym tygodniu możemy się również pochwalić zakupem 4 kaczek indyjskich, które mam nadzieje ,że pomogą utrzymać zielnik w dobrym stanie.

Jak dobrze wiecie wszystkie nasze warzywa uprawiane sa w systemie biodynamicznym a to oznacza nic więcej ze cała uprawa bazuje na naturalnych praktykach ( kaczki będą nam wyjadać szkodniki, ale mam nadzieje, że nie zabiorą się również za to co dla nas dobre :)).

Pierwsze sałaty już się pojawiły a konkretnie roszponka, która to wyląduje w naszej wkładce tygodnia wraz z serem Stracciatella.

Byliśmy na targu i udało się kupić bardzo ładne kurki, czereśnie i jagody. Z tych pierwszych zrobimy kurkową wersje Boscaioli z parmezanem , śmietaną i cebulą.  Jagody znów świetnie będą pasować do Fondanta czekoladowego,  ale nie tylko, bo również zaserwujemy je z naszą domową Panna Cottą. Czereśnie znów wykorzystamy w bardzo klasycznym Clafoutis, który jest swego rodzaju budyniem zapiekanym z owocami.

Na deser w tym tygodniu również czeka sorbet truskawkowy a z drinków to warto się skusić oczywiście na nasze Hugo lub jego wersje bez alkoholu czyli Fior di Sambuco. Przypominam, że syrop z kwiatów czarnego bzu nadal jest dostępny do kupienia,  jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o kontakt z Marysią

Zapraszam serdecznie jak co weekend w standardowych godzinach 13-21 . Do zobaczenia PG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *