Czy jest rzeczywiście różnica między pizzą pieczoną w piecu drzewnym a tą z elektryka?
Oczywiście ża TAK !!!!Piec drzewny jak sama nazwa wskazuje jest piecem który jego głównym paliwem jest drewno sezonowane jak buk, jesion czy dąb. Używa się głównie tych gatunków, bo inne smolą piec, strzelają lub z najprostszej przyczyny są po prostu mało kaloryczne i tym samym nie pozwalają osiągnąć wymaganej temperatury w piecu.
Żebyśmy mogli upiec naszą pizze tak jak Bóg przykazał są nam potrzebne dwie rzeczy : wysoka temperatura w zakresie 300 – 500 stopni i bezpośredni ogień. Jeśli z tym pierwszym raczej problemu nie ma w piecach elektrycznych to z ogniem już mamy kłopot.
Ogień to bardzo kapryśny twór , jego płomień jest uzależniony od paliwa i powietrza. W tradycyjnym piecu na drewno rozpalić ogień to łatwizna, ale utrzymać go w stałym płomieniu pilnując tym samym zakresu temperatur to nie lada wyzwanie.
Ogień w piecu na drewno oprócz temperatury dostarcza coś, czego nie znajdziemy w zwykłym piecu elektrycznym – dym . To dym dodaje ten wyjątkowy smak na pizzy a szczególnie nie tyle w cieście ile w samym serze i sosie ( jak zamówicie sam podpłomyk to dym będzie bardzo mało wyczuwalny ).
Dymu nie znajdziecie również w piecach na gaz , bardzo popularnych rozwiązaniach w wielu pizzeriach. Mimo, ze te piece mają żywy ogień ich spalanie nie wytwarza dymu i tym samym pizze z nich nie nabierają dymnego aromatu.
Ja osobiście lubię również kiedy pizza jest trochę przypalona, a już w ogóle jak jeszcze spód jest delikatnie oprószony popiołem drzewnym to z mojego punktu widzenia jest mistrzostwem świata.
Pamiętajcie ze pizza z pieca drzewnego nigdy nie powinna być idealna i przede wszystkim przypalenie gdzieniegdzie to wręcz cecha pożądana.
Tak jak z kiełbasa z ogniska , pizza z pieca na drewno również ma swój unikalny styl, bardzo rustykalny i przede wszystkim o wyjątkowym smaku nie do uzyskania w jakikolwiek inny sposób. Kto choć raz spróbował , ten wie.