Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/cheflab/domains/chef-lab.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Gęsina – przepis - CHEF LAB

Gęsina – przepis

11 listopada z uwagi na święto marcińskie serwowaliśmy w naszej restauracji gęsine. Jest to już tradycja w Polsce że  w te dni jada się tę niezwykle rzadką potrawę i dlatego że my również kochamy tradycje postanowiliśmy popierać tę akcje. Podawaliśmy gęsine na dwa sposoby: piersi lub udka na łożu z polenty lub sos z makaronem pappardelle. Z uwagi że uważam że naprawde przepis jest bardzo ciekawy, prosty i przede wszystkim dobry postanowiłem zamieścić go na blogu.

Najpierw wykrawamy z gęsiny udka i piersi a reszte wrzucamy do garnka z wodą , cebulą i  marchewką  w celu zrobienia wywaru. Wywar gotujemy jakieś dwa godziny, solimy i filtrujemy.

Następnie odkrajamy tłuszcz z piersi i udek, solimy i przysmażamy na patelni z olejem. Można mięso wczesniej oprószyć mąką wtedy skurka zrobi nam się bardziej chrupka.

DSC_0025_1

W osobnym garnku wlewamy olej extra i jarzyny do wyboru w kostkach. Ja akurat klasycznie wybrałem seler, cebule i marchewke.

DSC_0024_1

Jak wszystko się nam ładnie zesłociło dodajemy mięso z patelni i odparowujemy czerwonym winem. Pamietajmy żeb użyc dość wytrawnego wina, bo młode owocowe będzie miało za dużo kwasowość i  może nam zniszczyć  smak potrawy.

DSC_0026_1

DSC_0027

Dolewamy wywar który zrobiliśmy wczesniej i na koniec sos pomidorowy lub pulpa( niepasteryzowana ).

DSC_0029

Teraz trzeba wszystko ładnie przykryć pokrywką i zmniejszając ogień czekac jakieś 2 godziny aż się ładnie wszystko poddusi.

DSC_0031

Można jeszcze regulować pod koniec solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym – kwestia gustu.

Ciekawe danie które swietnie smakuje np z ryżem, czy polętą, a plus to na pewno sos który możemy wykorzystać na kolejne dni do wspaniałych makaronów.Pozdr Chef

DSC_0034_1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *