Bucatini w kremie cytrynowym – Bucatini alla crema di limone

Written on 1 października 2014, 12:32pm under podstawy i przepisy

Tagged with: ,

DSC_0103

Dzisiaj przedstawie prosty, szybki i jakże smaczny przepis który jest idealny na zbliżający się sezon cytrusowy. Do jego przygotowania potrzebne nam będzie :

  • cebula
  • masło
  • mleko
  • parmezan
  • makaron ( ja wybrałem moje ulubione Bucatini )
  • dobre cytryny ( w przepisie użyłem cytryny Costiera lecz wiem że w Polsce cięzko o takie więc dobrze wybrać jedną dobrą cytryne i jedną limonke )

Zaczynamy od  wrzucenia makaronu do dobrze osolonej i gotującej się wody. W międzyczasie kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się ładnie zezłoci. Jak się zezłociła dodaje sok z cytrusów i po chwili jak troche odparuje i się temperatura ustabilizuje ( czyli przestanie skwierczeć )  dodajemy mleko. Mieszamy i czekamy aż krem nam troche się zredukuje . Na koniec wyłączamy całość i dodajemy parmezan. Zostaje tylko wrzucić occedzony makaron i jeśli sos jest dość gęsty warto dodać troche wody z gotowania. Oto i mamy- prosty i jakże smaczny makaron , który udeża kwasowością delikatnie otuloną w zredukowanym mleku i  słonym parmezanem. Harmonia smaków jest osiągnięta . Danie gotowe do degustacjii ;-)Smacznego

 

Oggi vi propongo un piatto, veloce, facile e molto gustoso che e perfetto visto che sta incominciando la stagione dei limoni. Per prepararlo avremmo bisogno di:

  • cipolla
  • burro
  • latte
  • parmigiano reggiano ben stagionato
  • Bucatini
  • e dei bei limoni di Costiera

Incominciamo il tutto mettendo a cuocere la pasta in aqua bollente ben salata. Nel frattempo tagliamo la cipolla a dadini e rosoliamo con del burro finche vien d’orata per bene. Quando la cipolla e gia bella colorata aggiungiamo il succo di limone e un secondo dopo del latte. Mescoliamo per bene e lasciamo a fuoco lento in mogo che la nostra cremina si reduca un po. Alla fine spegnamo il fuoco e aggiungamo il parmigiano reggiano in abbondanza amalgamando per bene il tutto. Non ci rimane altro che aggiungere la pasta con un po di aqua di cottura e il nostro piatto e pronto a servire. Abbiamo ottenuto un fantastico piatto quale fresco e con buona acidita si accopia per bene con la kremosita del latte e il sapido del parmigiano. In poche parole abbiamo raggiunto il giusto equilibrio e il piatto e pronto per essere gustato.Buon Appetito

DSC_0101

Other popular articles